Удължиха извънредното положение в Северна Македония с 14 дни

След днешната сесия на Съвета за сигурност президентът на РС Македония Стево Пендаровски обяви, че ще вземе решение за ново 14-дневно извънредно положение, което ще влезе в сила утре.

"Като взимам предвид най-новите развития и нарастващия брой на заразени и починали хора днес ще взема решение за обявяване на ново 14-дневно извънредно положение, което ще започне утре“, каза Пендаровски след сесията.

Вземането на това решение, каза той, има за цел само да даде възможност на правителството и институциите да се справят по-ефективно със, както подчертава, здравните, но също така и с икономическите и социалните предизвикателства, свързани с кризата, причинена от коронавируса.

Пендаровски изпрати три послания - едно до гражданите, едно до правителството и едно до лидерите на политическите партии.

"Искам да благодаря на огромното мнозинство от нашите граждани за факта, че вече трети месец са изключително дисциплинирани и съвестно спазват препоръките за защита на собственото си и на своите близки здраве. Искам също така да апелирам да не се отпускаме и по този начин да се поставят под въпрос всички положителни резултати, които сме постигнали досега в борбата срещу пандемията. Ние със сигурност ще спечелим тази битка, но трябва да останем съвестни и отговорни до края“, заяви Пендаровски.

Той каза на правителството, че наблюдаваните негативни тенденции в някои общини не трябва да са повод за възстановяване на ограничителните мерки на цялата територия и за всички граждани.

Към политическите лидери, които участват в т.нар лидерски срещи за определяне дата за парламентарни избори, Пендаровски отправи призив да бъдат на висотата на „своята историческа отговорност“ и да се споразумеят за дата на следващите парламентарни избори. Това е необходимо по думите на Пендаровски, тъй като в труден момент държавата няма парламент, а служебното правителство е с ограничени правомощия.

През вчерашния ден епидемиолозите записаха повече от двойно увеличение на броя на заразените с COVID-19 хора за разлика от предишния ден, когато бяха регистрирани 25 души с коронавирус. Лидерът на СДСМ Зоран Заев обвини, че това е пряко следствие от бездействието на техническия министър Наке Чулев и той оцени увеличението на пациентите като пряка последица от факта, че правителството вместо основни политики провежда ежедневно пиар във връзка с коронавируса.

Вчера имаше 52 нови случая на положителни тестове за коронавирус и 30 възстановени пациенти.

Banner 468 x 60 px