Руските военнослужещи и правоохранителни органи положиха усилия да защитят сигурността на хората в момент на опит за въоръжен метеж и на практика спасиха страната от гражданска война, заяви днес президентът Владимир Путин, цитиран от ТАСС, информира БТА.

“Вие защитихте конституционния ред, живота, сигурността и свободата на нашите граждани, опазихте родината ни от сътресения, фактически спряхте гражданска война”, каза Путин на церемония в Кремъл, на която награди военнослужещи и бойци, отличили се в хода на събитията в Русия този уикенд.

Путин каза това в своя реч пред служители от подразделенията на министерството на отбраната, Федералната служба за сигурност, Росгвардия, Министерството на вътрешните работи и Федералната служба за охрана, които са осигурявали реда по време на бунта и са участвали в неговото потушаване.

banner

Коментирайки избраното място за произнасяне на речта – на Катедралния площад в Кремъл – прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков обясни, че на церемонията са присъствали много войници, а размерите на площада са позволили всички те да бъдат разположени удобно. Общо на мястото са присъствали повече от 2500 души.

Руският президент обяви, че армията и народа не са подкрепили метежа и не спомена Пригожин поименно, посочва Асошиейтед прес. Руски войски не са били изтегляни от фронтовата линия в Украйна, за да участват в справянето с бунта, подчерта Путин. Той помоли да бъде запазена минута мълчание, за да бъдат почетени руските военни пилоти, загинали по време на метежа.

В събитието на Катедралния площад в Кремъл взе участие и руският министър на отбраната Сергей Шойгу, който бойците от наемническата група “Вагнер” искаха да бъде отстранен от поста си, отбелязва Ройтерс.

Междувременно ръководителят на Росгвардия Виктор Золотов заяви пред журналисти, че бойците на “Вагнер” са се придвижили толкова бързо, тъй като основните сили за отблъскване на действията им са били съсредоточени край Москва. Той подчерта, че по време на метежа е поддържал постоянна връзка с руския президент Владимир Путин и ръководителите на федералните органи на изпълнителната власт.

“Разбира се, метежът беше подготвен, подстрекаван от западните разузнавателни служби, защото те знаеха за него няколко седмици предварително”, каза Золотов. По думите му “от лагера на Пригожин” са излизали “информационни съобщения”, че се подготвя бунт и че той ще се състои между 22 и 25 юни. “Всичко това показва, че всичко това е било вдъхновено и от Запада и изглежда, че самият Пригожин е бил насърчаван да го направи, или може би амбициите му са били твърде големи, така да се каже, искал е да се издигне още по-високо”, заяви шефът на Росгвардия.

Золотов каза още, че всякакви провокации, които евентуално са щели да възникнат на фона на бунта през уикенда, са щели да бъдат потушени. По думите му бойците на “Вагнер” е можело да достигат до Москва, но не и да превземат града.

Ръководителят на Росгвардия добави, че в редиците на неговата организация скоро може да се появят и тежки оръжия. “Този въпрос е много актуален в момента. Ние нямаме танкове и други тежки оръжия”, каза Золотов. Той добави, че този въпрос ще зависи от финансирането и вече е бил обсъден с Путин.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!