Destiny

Взрив в руска лаборатория, съхраняваща смъртоносни зарази

Експлозия е станала в биохимическия комплекс "Вектор" в руския град Колцово.

Лабораторията съхранява някои от най-опасните вируси на планетата, но властите твърдят, че риск за населението няма, предава Daily Mail. 

Вчера вечерта при ремонтни дейности е станало изтичане на газ, който след това се е взривил. При инцидента е пострадал един човек, който е с втора степен изгаряния в болница. Конструкцията на зданието не е пострадала. 

Кметът на т.нар научен град Колцово подчерта, че рискове за населението няма въпреки опасните изделия, съхранявани във „Вектор”. От научния център потвърдиха това в кратко съобщение на сайта си. "Вектор" е създаден през 1974 г. и е един от най-големите научно-производствени комплекси в сферата на природните науки. През 70-те и 80-те години той е в основата на съветските разработки на биологични оръжия. 

В "колекцията" му влизат култури от ебола, Марбург, антракс, чума и едра шарка, която е запазена на само още едно място в света. Следственият комитет на Руската федерация е започнал разследване на инцидента. През 2004 година работничка от лаборатория на "Вектор" починала от ебола, след като случайно се набола на игла, съдържаща смъртоносния вирус. 

 

Banner 468 x 60 px