Руското военно командване бърза да започне нова мащабна офанзива за превземане на Донецка област, като не разполага с достатъчно бойна мощ и поставя нереалистични срокове.Това съобщи Институтът за изследване на войната (ISW) в дневния си анализ за ситуацията в Украйна.

Анализаторите публикуваха оценката на британското министерство на отбраната, според която Москва се опитва да започне мащабна настъпателна операция от началото на януари 2023 г., но за седмица е успяла да спечели само няколкостотин метра територия.

Според доклада този бавен темп се обяснява с липсата на боеприпаси и на маневрени единици, необходими за успешно и бързо настъпление.

banner

В същото време експертите посочват, че Русия едва ли ще успее да натрупа необходимата бойна мощ, за да окаже значително влияние върху изхода на войната, докато военните командири продължават да изискват нереалистично и мащабно настъпление.

“Руското ръководство отново планира решителна офанзива въз основа на погрешни предположения за военните си възможности и не разполага с необходимата бойна мощ, за да поддържа повече от една голяма офанзива”, подчертават от Института за изследване на войната.

Освен това експертите обясняват, че са наблюдавали как Кремъл сигнализира за подготовка на настъпление в началото на 2023 г., и заключават, че времето и пространството могат да възпрепятстват бързото и мащабно руско настъпление с наближаването на пролетта, която е неподходяща за маневрена война.

На 7 февруари руският министър на отбраната Сергей Шойгу проведе пресконференция за състоянието на войната, вероятно в опит да представи руското Министерство на отбраната (МО) като ефективен и ангажиран ръководен апарат, тъй като руската армия се подготвя за подновяване на мащабна офанзива в Украйна.

Шойгу заяви, че руските сили успешно развиват операциите край Бахмут и Вухледар, и заяви, че руските войски наскоро са поели контрола над Соледар, Клишчиевка, Пидхородне, Краснополовка, Благодатне и Николаевка в района на Бахмут и Лобково в Запорожка област.

Руското националистическо информационно пространство продължава да изразява безпокойство от неспособността на Русия да проведе бърза и многостранна решителна настъпателна операция в срок. Един от известните военни блогъри предупреди, че руските сили не трябва да попадат в капана на опитите да започнат многобройни настъпателни операции, както направиха през пролетта на 2022 г., а вместо това да се съсредоточат върху постепенното напредване, което ще доведе до големи загуби сред украинските сили.
Военният блогър добави, че руското военно командване трябва да даде приоритет на уморяването на украинските сили и нарушаването на тяхната логистика, а не на провеждането на фронтална атака.

Друг военен блогър заяви, че Русия все още трябва да създаде пробивни сили и да отхвърли сегашната си тактика на провеждане на малки, локализирани офанзиви, които разпиляват руските бойни сили за “превземане на територии”.

Руската държавна енергийна компания “Газпром” може би създава свои собствени частни сили за сигурност, вероятно в опит да нормализира дейността на свързаните с държавата паравоенни групи и да подкопае частните военни компании (ЧВК). Главното управление на украинското военно разузнаване (ГУР) съобщи на 7 февруари, че руският министър-председател Михаил Мишустин е упълномощил частно дъщерното дружество на “Газпром” – “Газпром нафта” – да създаде 70-процентов дял в собствена частна охранителна компания по силата на закон за безопасността на активите на руския енергийния комплекс.

Възможно е Кремъл да обмисля прилагането на някои искания, изказани по-рано от финансиста на “Вагнер Груп” Евгений Пригожин, за да изгради отношения с други националистически фигури, които се застъпват за подобни политики. Съобщава се, че ръководителят на комисията по сигурността и борбата с корупцията в Държавната дума на Русия Василий Пискарев подготвя изменения в руския Наказателен кодекс, които да включват разпоредби срещу дискредитирането на лица, участвали в бойни операции и доброволчески отряди, които подпомагат руските въоръжени сили по време на войната в Украйна.

Руската Държавна дума допълнително официализира създаването на схеми за социални помощи в окупираните територии на Украйна с цел по-нататъшно укрепване на административния контрол върху окупираните области. На 7 февруари председателят на Държавната дума Вячеслав Володин заяви, че Думата е приела на първо четене четири законопроекта за законодателно интегриране на социалните права на жителите на окупираните Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу вероятно се опитва да представи руското министерство на отбраната (МО) като ефективен и ангажиран ръководен апарат, докато руските военни се подготвят за подновена голяма офанзива в Украйна.

Възможно е руското военно командване да бърза да започне широкомащабна настъпателна операция за завладяване на Донецка област в нереалистични срокове и вероятно без достатъчна бойна мощ.

В руското националистическо информационно пространство продължава да се изразява безпокойство от неспособността на Русия да поддържа бърза и многостранна решителна настъпателна операция в определен срок.

Руската държавна енергийна компания “Газпром” може би създава свои собствени частни сили за сигурност, вероятно в опит да нормализира свързаните с държавата паравоенни групи и да подкопае недържавните частни военни компании (ЧВК).

Възможно е Кремъл да изпълнява някои искания, изказани по-рано от финансиста от групата “Вагнер” Евгений Пригожин, за да изгради отношения с други националистически фигури, които се застъпват за подобни политики.

Руската Държавна дума допълнително официализира създаването на схеми за социални помощи в окупираните територии на Украйна с цел по-нататъшно укрепване на административния контрол върху окупираните области.

Руските сили провеждат ограничени сухопътни атаки в близост до Сватово и Кременна.

Руските сили продължават наземните атаки в района на Бахмут.

Руските сили не постигнаха потвърдени териториални придобивки по южната ос.

Руските официални лица изглежда инвестират в железопътна инфраструктура, за да повишат ефективността на военната логистика.

Съобщава се, че руското МО предлага законопроект, който да позволи на всички военнослужещи, включително наборните, да участват доброволно в руски мироопазващи мисии.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!