Destiny

СЗО: До 23 млн. души могат да бъдат засегнати от земетресението в Турция и Сирия

До 23 млн. души могат да бъдат засегнати от силното земетресение, отнело живота на хиляди хора в Турция и Сирия, предупреди Световната здравна организация.

"Картите за преглед на събитията показват, че потенциално 23 милиона души са изложени на риск, включително около 5 милиона уязвими групи от населението", заяви главният служител на СЗО по извънредните ситуации Аделхайд Маршанг пред изпълнителния комитет на здравната агенция на ООН.

Спасителите в Турция и Сирия се борят с мразовитото време, вторичните трусове и срутващите се сгради, докато търсят оцелели, погребани от земетресението, при което загинаха повече от 5000 души.

Някои от най-тежките разрушения са настъпили в близост до епицентъра на земетресението между Кахраманмараш и Газиантеп - двумилионен град, където цели квартали вече лежат в руини под натрупания сняг.

Според данни на Турция броят на загиналите само в тази страна е 3419 души, като по този начин броят на потвърдените жертви в Турция и Сирия достигна 5021 души. Съществуват опасения, че броят на загиналите неумолимо ще се увеличава, като според оценки на представители на Световната здравна организация е възможно да са загинали до 20 000 души. Претоварените медици се мъчат да лекуват около 20 000 ранени.

Първоначалното земетресение от 7,8 по Рихтер беше толкова силно, че беше усетено чак в Гренландия, и беше последвано от серия вторични трусове, включително трус с магнитуд 7,5, който удари в разгара на издирвателните и спасителните работи в понеделник.

Ударът беше опустошителен и предизвика глобална реакция, като десетки държави от Украйна до Нова Зеландия обещаха да изпратят помощ.

Но зимна снежна буря покри основните пътища в района с лед и сняг, а официални лица заявиха, че три големи летища не работят, което усложнява доставките на жизненоважна помощ.

Голяма част от засегнатия от земетресението район в Северна Сирия вече е разрушен от годините на война и въздушните бомбардировки на сирийските и руските сили, които разрушиха домове, болници и клиники. Конфликтът вече влияе на реакцията при спешни случаи, като пратеникът на Сирия в ООН Басам Сабаг изглежда изключва възможността за повторно отваряне на граничните пунктове, което би позволило на помощта да достигне до райони, контролирани от бунтовнически групи./BGNES

Banner 468 x 60 px