10 проекта ще получат финансиране на обща стойност 144 602 лева за разработването и провеждането на образователни програми и събития на територията на Епископската базилика на Филипопол в Пловдив.

В обявения конкурс на Фондация „Америка за България“ и „Приятели на Базиликата – Пловдив“, в сътрудничество с Общински институт „Старинен Пловдив“, бяха подадени 32 предложения от организации от цялата страна. Конкурсът цели да насърчи посещенията на деца и ученици в Епископската базилика, като им даде възможност чрез програми, творчески ателиета, игри и други образователни събития да научат повече за богатото културно-историческо наследство на Пловдив и на България. Средствата, с които ще бъдат осъществени спечелилите проекти, са набрани в кампанията „Подари си птица“. В нея 34 дарители, граждани и фирми, „осиновиха“ мозаечни птици за малко над 153 000 лева.

Журито в състав доц. Елена Кантарева – Дечева – временно изпълняващ длъжността директор на ОИ „Старинен Пловдив”, Надя Захариева и Юлиана Дечева от Фондация „Америка за България“, Димана Трънкова – журналист, участвала активно в работата по изграждането на съдържанието на Базиликата и Стоян Антонов – преподавател в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и един от осиновителите на птица, одобриха проекти свързани със създаването и провеждането на ателиета, игри и занимания в областта на историята, природните науки, приложното изкуство, литературата, дизайна и архитектурата.

banner

Спечелилите проекти и участници в конкурса са: „Настолните игри през Античността и Средновековието“ на Център за неформално образование и културна дейност АЛОС; „Окото на пауна“ на фондация „Про Либрис“; „ARTE факти – разработване на пилотна образователна програма за културното наследство и живота в античния раннохристиянския Филипопол“ на Софийски университет „Св. Климент Охридски“; „Тесерите” – тъканта на мозайките“ на Народно читалище „Св.Св. Кирил и Методий – гр. Раковски – 1908”; „Архитектурни приключения в Епископската базилика“ на Детска архитектурна работилница; „Птиците на Римската империя в миналото и днес“ на Българско дружество за защита на птиците; „Игра „Гъската“ на фондация „Културни перспективи“; „100 ПТИЦИ!“ на Съюз на българските илюстратори; „Музеен детектив“ на фондация „Изиарт“ и „Мост през времената” на сдружение „Магна Силва“.

Фондация „Приятели на Базиликата – Пловдив“ обединява активни граждани и представители на бизнеса в Пловдив от 2018 г. Мисията на „Приятели на Базиликата“ е да превърне Епископската базилика в оживен културен и образователен център, привлекателно място за деца и възрастни, пловдивчани и гости от България и света. Първата инициатива на „Приятели на Базиликата“ е кампанията „Подари си птица“. Всеки може да избере измежду близо 100 мозайки на птици, за които да се грижи с дарение от минимум 5000 лева. Повече за кампанията може да научите в сайта www.plovdivmosaics.org.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!