„Осмото издание на най-мащабния и представителен форум за агробизнес обединява концептуално спецификите на три изложения АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ.

За Международен панаир Пловдив е чест да бъдем домакини на световна проява, която чертае фундаменталното бъдеще, свързано с изхранването. Горди сме, че организираме срещата на традициите с новостите, на науката с практиката, на производителите с потребителите. Убедени сме в успеха на тази директна комуникация и вярваме в нейните положителни резултати“, каза в словото си при откриването на 31-вия форум за земеделие, храни и вино главният директор на Международен панаир Пловдив доц. Иван Соколов. „Над 600 компании от 25 държави на близо 50 000 кв. м, което е с 35 % повече спрямо миналата година, и с над 30 премиери, които са показател за високото ниво на 31-вата изложба“, цитира той статистиката, отразяваща ръста на изложението през 2023. Мегафорумът събира на едно място лидерите в земеделския бранш, винопроизводството и хранителната индустрия, като предоставя възможности и за малки и средни фирми, за новосъздадени и прохождащи в секторите компании. „Това прави изложението икономическото събитие без аналог в Югоизточна Европа“, обяви доц. Соколов, като благодари на Министерство на земеделието, под чиято егида се провежда форумът, на Асоциация АГРОТЕХ, Селскостопанската академия, Университета по хранителни технологии и Съюза на енолозите в България, партньори в изложбите.
„Международен панаир Пловдив ще бъде домакин на най-успешните компании и научни институти от отрасъла. Чрез тази инициатива, която има репутацията на един от най-престижните форуми в агробизнеса, насърчавате българското винопроизводство. Фирмите, присъстващи тук, са пример за всички, които правят бизнес в България и налагат нови и по-високи стандарти в този сектор“, каза в словото си при откриването на изложението заместник-министърът на икономиката и индустрията Янко Топалов. Той посочи още, че винопроизводството не е просто статистика, а е продукт с културни измерения и припомни, че лозаро-винарството вече е част от нашето нематериално културно наследство. По информация на Международната организация по лозата и виното България е сред страните, които бележат ръст в производството на вино с 5% спрямо миналата година. „Така страната ни се нарежда на десето място по производство на вино сред страните членки на ЕС“, обяви последните данни зам.-министърът.
„Международното изложение АГРА се наложи като водещо събитие за представяне на модерните техники, технологии, машини и най-добрите вина както у нас, така и извън страната“. Това каза министърът на земеделието Явор Гечев на официалната церемония. Аграрният министър посочи, че тази година изложението е по-голямо спрямо предходната. „Земеделие не става по интернет, необходимо е да се видят новите технологии, достиженията, да бъде обменен опит и да се споделят добрите практики в реално време“, допълни още той. По думите му европейската политика в сектора е пред поредната промяна, която „ние ще можем да реализираме благодарение на иновациите в селското стопанство, които виждаме днес тук“.
След тържественото откриване министър Гечев обиколи всички щандове, за да свери собствения си часовник за всичко, свързано със селското стопанство, и пожела на земеделците добра и успешна година.
На откриването присъстваха и министрите на туризма и здравеопазването Илин Димитров и Асен Меджидиев, областният управител на Пловдив Ангел Стоев, Пловдивският митрополит Николай, дипломати, представители на местната власт и браншови структури.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!