До момента рисковете са за забавяне, не за загуба на средства, от гледна точка на забавяне на изпълнението на отделните параметри по инвестиционните проекти и реформите.

Това заяви вицепремиерът по управление на европейските средства в служебното правителство Атанас Пеканов на днешното заседание на парламентарната комисия по въпросите на Европейския съюз относно средствата по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

Това е първото заседание на комисията в рамките на 48-ото Народно събрание.

banner

Очакваме средствата да дойдат до края на годината. В същото време продължихме усилията по отношение на второто плащане, каза още Пеканов.

Той припомни, че се изготвя доклад по искане на Народното събрание по идентификацията на рискове за плащанията по ПВУ. Това е изключително сложно по отношение на количественото измерване на тези рискове. Не знаем по какъв начин Европейската комисия ще подхожда в случаи на частично изпълнение на отделните плащания, в случай на даване на частични плащания, какви параметри ще бъдат прилагани при частични плащания. Такъв прецедент няма, каза Пеканов.

В сектора на здравеопазването по отношение на плащанията са предвидени шест стъпки, каза Пеканов и посочи: изготвяне на Националната карта за нуждите на сектор “Здравеопазване”, изготвяне на Национална здравна стратегия, Национална стратегия за детско-юношеско здраве и педиатрична грижа и План за действие за изпълнение на стратегията, Национален план за борба с рака, електронно здравеопазване, Национален план за здравно образование в училищата.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!