В третото събитие от поредицата „Успешните“ сме горди да ви представим сенсей Тадаши Ямашита – велик майстор по бойни изкуства, признат като най-бързият каратека – 13 удара за 2 секунди, участник в много холивудски филми от 80-те и 90-те години.

Срещата е на 20 октомври 2022 г. , четвъртък, от 18:30 ч. в клуб „Фарго“. Входът е свободен!

До края на годината поредицата събития „Успешни“ ще ви запознае със седем вдъхновяващи имена. Събитията се провеждат с подкрепата на община Пловдив и са част от Културния календар на града за 2022 година.

banner

В третото издание на „Успешните“ предстои да се срещнете с изключителния сенсей Тадаши Ямашита – познат на българската публика от филмите „Американска нинджа“. Роден през 1941 година в Япония, той счита себе си за окинавец. Баща му умира, когато е на три години и заедно с майка му се преселват на остров Окинава. Още от малък се отличава със своя буен нрав и твърд характер. В училище често се бие с по-големите ученици и този факт привлича вниманието на директора – учител по карате, който насила го отвежда в доджото, където малкият Ямашита изучава бойните изкуства, както и най-важното – дисциплина.

Тадаши изучава Шорин Рю карате при сенсей Шугоро Наказато – 10-и дан и Матайоши кобудо при сенсей Шинпо Матайоши – 10-и дан на девет годишна възраст. Първият си черен пояс, сенсей Ямашита защитава на 16 годишна възраст. През 1960 година печели карате шампионата на Окинава по Ката и Кумите. Въпреки младата си възраст участва в множество двубои с изтъкнати майстори по бойни изкуства от Окинава и Япония, които печели безапелационно. Паралелно с бойните изкуства усилено се занимава с мотоциклетизъм, където също печели множество национални титли.

През 1972 година се премества в Южна Калифорния, където Майк Стоун – световен шампион по карате и Ед Паркър – основател на Кемпо карате, разпознават в сенсей Ямашита гениален каратека и виртуоз в боя с оръжия. Сенсей Тадаши Ямашита демонстрира таланта си през 1973 година на турнир в Лонг Бийч пред 7000 зрители. Признат е като най-бързия каратека – 13 удара за 2 секунди. Основава Международна Ямашита Будо Асоциация, Американска Асоциация по Шорин Рю карате и Зен Окинава кобудо. Подготвя четирима световни шампиона за професионалисти в различни категории на кикбокс, тайбокс и карате /пълен контакт/.

На базата на своя богат опит развива бойната система СуйКенДо – пътят на водния юмрук. СуйКенДо е бойно изкуство, което се отличава с бързи, взривни и флуидни техники, насочени към ефективната самоотбрана. Допринася за популяризирането на бойните изкуства в целия свят с участията си в много американски и японски екшъни, сред които поредицата „Американска нинджа“, както и документални филми. Публикува редица книги и видео материали за карате и кобудо.

Очакваме ви в четвъртък – 20 октомври от 18:30 ч. в клуб „Фарго“ за специалната ни среща със сенсей Тадаши Ямашита.

Поредицата „Успешните“ цели да запознае младите хора с изтъкнати професионалисти от сферите спорт, кино, театър, литература, журналистика. Гостите ще споделят за извървения път до целите, за които някога са мечтали. За качествата, които са им били необходими и грешките, които са допуснали. Срещите се провеждат в клуб „Фарго“.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!