Destiny

Голяма промяна в проекта за Суперлигата, възможно е да има и български отбори

Амбициозният проект за Европейска суперлига е претърпял значителни корекции, защото планът вече включва участието в него на 60-80 клуба, разделени в отделни дивизии. Това става ясно от разпространен официален документ от A22 Sports Management - компанията, която стои зад проекта, предава Спортал.

В началото идеята беше в отцепилата се от УЕФА и ФИФА надпревара да участват само 12 от най-силните клубове на Стария континент. Промяната сега дава основания да се предполага, че е възможно участието и на български тимове, макар да няма никаква конкретна информация.

Тези 60-80 участници няма да са постоянни. Освен това целта е всеки отбор да има гарантирани по най-малко 14 мача в тази Суперлига. Уточнено е още, че участниците ще продължат да си играят паралелно и в своите първенства. Погледнато отстрани, всичко това наподобява Лигата на нациите, но за клубни тимове.

Какво ще се случи изобщо с целия проект за Суперлигата зависи от предстоящото решение на Съда на Европейския съюз. След като първоначалният опит за създаването на турнира беше осуетен под натиска на ФИФА и УЕФА, от Суперлигата заведоха дела срещу двете организации в съда в Мадрид. Той обаче прехвърли делото в Съда на Европейския съюз в Люксембург. Решението се очаква да бъде взето по-късно тази година.

Иначе от A22 Sports Management разкриха, че през последните месеци изпълнителен директор на компанията Бернд Райхарт е провел разговори с ръководители и акционери на почти 50 клуба от Европа. Според информацията на тези дискусии всички страни са се съгласили, че футболът се нуждае от промяна, защото основите му били застрашени.

Banner 468 x 60 px