Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за запасите от нефт и нефтопродукти.

Промените бяха гласувани анблок със 117 гласа „за“, „против“ – двама и 48 – „въздържал се“.

Според приетите текстове икономически оператори и/или съхранители, които имат възможност да предоставят нефт и нефтопродукти и/или разполагат със свободни съдови вместимости за съхраняване на запаси за извънредни ситуации на територията на други държави членки на Европейския съюз прилагат това право до 50 на сто от индивидуално определените нива на запаси за съответните категории нефтопродукти и нефт.

banner

Всяко конкретно делегиране се допуска по искане на задълженото лице след предварително разрешение от компетентните органи на другата държава членка на Европейския съюз, на чиято територия ще се съхраняват запасите, и последващо разрешение от агенцията, гласят приетите разпоредби.

В хода на разискванията Драгомир Стойнев от „БСП за България“ коментира, че с приетите текстове се връща предишното положение. Вие, в този парламент, не знаете какво правите. Най-добре е, просто в енергетиката не предлагайте абсолютно нищо, настоя депутатът. Колегата му Румен Гечев добави, че с промените само се внася хаос в запасите от нефт и нефтени продукти. Той коментира, че още при първото четене на законопроекта е предупредил, че не може и 50% съхранение да се постигне след три месеца. Тези антируски закони нанасят щети на България, настоя Гечев и попита кой е автор на тези предложения, за да му искат оставката.

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС отговори, че това предложение е дошло от Министерство на финансите. Лицето, което търсите и на което искате оставка, би трябвало да бъде Асен Василев, добави той.

На първо четене парламентът прие да отпадне задължението икономическите оператори да съхраняват 100% от запасите на нефт и нефтопродукти в страната.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space