Русия обвини Съединените щати, че са взривили газопровода “Северен поток”. По време на заседание на Съвета за сигурност на ООН руският постоянен представител в организацията Василий Небензя заяви, че целта на Вашингтон е била да запази влиянието си в Европа, която се нуждае от руските енергийни ресурси.

По думите му се появяват все повече доказателства, че диверсията е дело на американците. Представителят на Съединените щати контрира, че Москва може и да настоява за безпристрастно разследване, но вече обвинява определени държави за случилото се.

Остро беше и изказването на британския представител, който приветства загрижеността на Русия за разрушаването на гражданска инфраструктура и свикването на Съвета в деня от годишнината на взрива, но подчерта, че всеки ден от повече от година е годишнина от умишлена руска атака срещу гражданска инфраструктура в Украйна.

banner

“Уважаеми колеги, от момента на диверсията в Балтийско море мина точно година. Почти толкова мина и от първото заседание на Съвета по тази тема. През последните 12 месеца ние много слушахме за това, че провежданото от Германия, Дания и Швеция разследване ще разкрие виновника за това престъпление всеки момент. Обаче резултат нямаше, няма и сега. Заедно с това в експертната общност се появяват все нови и нови доказателства за това, че взривът на “Северен поток” е извършен от Вашингтон, който се е решил на този възмутителен престъпен акт, ръководен от користния си стремеж да утвърди доминирането си в Европа, която изпитва остра нужда от руски енергийни ресурси”, заяви Василий Небензя, постоянен представител на Русия в ООН.

“Русия многократно заяви, че иска независимо разследване въпреки собствените си опити предварително да обвини определени държави. Не е изненадващо, че избирателно прокарва тези, които са в съответствие със собствените ѝ предварителни заключения и същевременно отхвърля алтернативни възгледи”, допълни Джон Кели, политически координатор на САЩ в ООН.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!