Денят 24 октомври е отреден на Пресвета Богородица, която почитаме с огромна обич, заради чудото, което сътворила. От края на XVII век в живота на християните навлиза нов празник, посветен на Божията майка, след като извършила едно невиждано за онова време чудо.

През 1688 г. Евфимия, сестрата на Московския патриарх Йоаким, се разболяла и болестта се оказала нелечима.

Жената била на смъртния си одър. Въпреки телесните страдания и слабост, болната Евфимия продължавала да се моли постоянно. Една сутрин, след продължителна и изтощителна молитва, болната Евфимия чула гласа на Пресвета Богородица.

banner

Божията майка й казала, че в Преображенския храм има икона, която се нарича „Радост на всички скърбящи“ – „Всех скорбящих радост“.
Дева Мария поръчала още болната Евфимия да повика свещеника от храма, заедно с тази икона. Когато отслужи водосвет, болестта на Евфимия ще изчезне.

Но Божията майка заръчала още нещо. Когато Евфимия оздравее, да разказва на всички за чудотворната икона и да прославя милостта на Иисус Христос.
Чудното оздравяване на болната Евфимия станало точно на 24 октомври. Затова празникът се чества до ден днешен в прослава на Пресвета Богородица и на Иисус Христос.

Наричаме го Света Богородица – Всех скорбящих радост. Разчуло се надлъж и нашир за силата на чудотворната икона.

Много вярващи отишли в манастира, за да търсят спасение, здраве и утеха от чудотворната икона.

В една проповед е казано:

„Важно е как се отнасяме към скърбите. Ако започнем да униваме и роптаем, ако отслабне вярата ни, значи не сме добри християни.
Ако обаче, както много вярващи, с топла вяра и молитва прибегнем към Божията майка, която Господ приема като велика застъпница за нас и която винаги се моли за нас, то Всемилостивият Бог прощава греховете ни.

Прибегнем ли до нейното застъпничество, скърбите отстъпват.
Господ ни укрепява и ние излизаме от тези скърби с по-силна вяра. И заставаме по-близо до Бога, защото преодоляваме греховете си, а това значи, че вървим към Него.“

На 24 октомври вървете на църква, за да се поклоните на чудотворната празнична икона „Всех скорбящих радост“.
Помолете Божията майка да помага и закриля не само вас и вашите семейства, но и всички хора по Земята, защото времената, в които живеем са тежки.
Нашето спокойствие и сигурност зависят от спокойствието и сигурността на останалите хора.

На 24 октомври почитаме още паметта на Свети мъченик Арета и пострадалите с него.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!