Destiny

Борисов с важно разпореждане заради пожара в „Царските конюшни“

блиц блиц

Да се направи необходимото, така че възможно най-скоро сградата на „Царските конюшни“ да получи статут на културна ценност, разпореди министър-председателят Бойко Борисов по време на съвещание в Министерския съвет.

Във връзка с пожара в имота, на премиера докладваха министърът на културата Боил Банов, министърът на вътрешните работи Валентин Радев и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. В съвещанието участваха също вицепремиерът Томислав Дончев и заместник-кметът на София Тодор Чобанов.

Министър-председателят Борисов подчерта, че е изключително важно да има пълна координация в действията на отговорните институции, така че да се съхрани културната ценност. От своя страна МВР поема ангажимента за възстановяване на щетите от пожара.

Припомняме, че вчера пламна пожар в имота. Той е бил използван за конюшни по времето на цар Фердинанд, а в момента там се помещава катедрата по приложни изкуства на Националната художествена академия, се водят спорове от години. Няма пострадали хора, но пожарът е унищожил поне 2000 кв. м покривна конструкция. Огънят е пламнал към 3:30 ч. през нощта. За инцидента става ясно, обаче, няколко часа по-късно. Пожарът се е разгорял във вътрешността на сградите и от там е обхванал и покривите, които са напълно изгорели. Други сгради не са засегнати.

Banner 468 x 60 px