Още преди 3 години депутатите на БСП поведоха битка за закон, който да е за всички розопроизводители, дори и за най-малките. През февруари отново първи заявихме опасността маслодайната роза да бъде квалифицирана като химическо вещество – не ни подкрепиха

“Празникът на розата в Казанлък за пореден път доказа, че имаме национално богатство като българската маслодайна роза. И точно затова днес е денят, в който трябва ясно да кажем – нужна е категорична държавна защита на сектора, който се е превърнал в емблема на България по света”. Това заяви в Казанлък днес зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Иван Ченчев. Заедно с него бяха народният представител от БСП Георги Гьоков и председателят на БСП в Казанлък Пламен Караджов.
“БСП още през 2020 година казахме: Нужна е категорична държавна защита за розопроизводители и розопреработватели и закон, който да гарантира това”, посочи социалистът.
Иван Ченчев припомни поредицата от законодателни предложения, които Веска Ненчева, депутат от 44-то НС тогава, която е свързана с Розовата долина, и депутатите на БСП направиха – за да бъдат защитени и подкрепени от държавата всички розопроизводители, дори и най-малките.
“Отново от БСП, през февруари тази година първи бихме тревога – розопроизводители ни сезираха за опасността българската маслодайна роза и други етерични масла да бъдат квалифицирани като химическо вещество, а не като натурален продукт. Това ще убие едно силно българско производство, което е на 4 века”, каза още Инан Ченчев. Социалистът припомни, че Веска Ненчева и нейни колеги са ангажирали институциите сериозно с проблема.
“Опасността не е преминала – нужни са реални действия и държавна мисъл за сектора и БСП ще продължи да ги отстоява”, заяви Иван Ченчев.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!