Работещата формула за формиране на редовно правителство е, когато поставим решенията на проблемите на масата, проявим прагматизъм и загърбим политическия фанатизъм и кажем, че проблемите на хората са единственото нещо, около което трябва да се обединим.

На хората им омръзна това разединение и ежби в парламента. Те искат да видят хора, които наистина ще решат техните проблеми”. Това заяви водачът в Пловдив град на коалиция „Заедно“ Лилия Недева. Тя подчерта, че за разлика от останалите формации, които само поставят проблемите, от коалиция “Заедно” имат конкретни решения, включени в тяхната програма. Националните приоритети в нея се основават на демократичните ценности на всяко общество и се градят върху три стълба, всеки от които съдържа конкретни мерки. Първият стълб е икономическата и правна сигурност на страната, вторият – здравеопазването и превенцията, а третият стълб се основава върху образованието и културата.
„Коалиция “Заедно” има конкретни мерки за справяне с високите цени и приемането на нов закон в следващия парламент, свързан с дейността на Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителите, който да гарантира на гражданите по-добра защита от страна на държавата. Не може да разглеждаме държавата като субект извън пазара. Напротив, тя е част от пазара и трябва да защитава потребителите. Предвиждаме също да заделим определени средства в бюджета, именно за тези колективни искове, свързани със защита на потребителите“, коментира Лилия Недева. Тя е категорична, че парите на България и националният бюджет трябва да бъдат инвестирани в икономиката и инфраструктурата. В тази връзка са разработили програми за насърчаване на стартиращи компании от малкия и среден бизнес. Една от мерките в нея предвижда при създаване на 25 работни места компанията да се освобождава от плащането на корпоративен данък за период от 3 г. при определени условия, на които трябва да отговаря. Не по-малко важно е осигуряването на бързо финансиране на малкия и среден бизнес, като за целта от коалицията залагат на изграждането на дигитална платформа, която да облекчи фирмите.
“В частта на правната сигурност държим на намаляване на битовата престъпност, която е истински бич за хората. Това може да се случи чрез промени в Закона за МВР и Закона за съдебната власт, с въвеждането на бързо производство, така че хората наистина да усетят, че има справедливост”, посочи Недева.
По отношение на здравеопазването формацията залага на въвеждането на диагностично-свързани групи вместо сега действащите клинични пътеки, което ще позволи човек да не бъде лекуван само за един здравословен проблем, а цялостно. В областта на образованието Лилия Недева посочи, че е необходима трансформация, така че то да се приспособи към нуждите на децата. Реформа е необходима и в областта на културата с въвеждането на стандарти в заплащането на заетите в тази сфера.
„Заставаме също зад енергетиката и опазването на околната среда. Ядрената енергетика е една от най-чистите и това е доказано. В тази връзка от коалиция “Заедно” ще преговаряме за удължаване на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ “Козлодуй” и изграждане на площадка за 7 и 8 блок, което е изключително важно за България“, каза още Недева. Предвиждат също промяна в Закона за енергетиката и на Наредбата за енергийната борса, за да могат фирмите да имат фиксирани договори и да могат да планират по-добре своето производство, а не да работя на принципа „ден напред“.
Относно местните приоритети от коалицията залагат на подобряване на инфраструктурата, облекчаване на трафика в града, решаване на проблема с депонирането на битовите отпадъци и безводието в областта. “Не може 60 % от водата в цяла България да изтича по улиците и в същото време да плащаме толкова висока цена. Това трябва да бъде прекратено. Ние имаме идея също така консолидирането на отделните ВиК дружества да не е на териториален, а на природен принцип”, посочи още Лилия Недева.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!