Бюджетът за 2024 г. е бюджет за хората и за силна икономика. Той ни приближава към еврото и към европейския начин на живот, защото има как да бъдем финансово отговорни, без това да бъде за сметка на хората и на бизнеса. Това каза премиерът Николай Денков в началото на днешното правителствено заседание.

В една от точките на днешното заседание ще приемем постановлението за изпълнението на бюджета за 2024 година. С това постановление задаваме правилата, чрез които министерствата, държавните институции и общините ще могат да реализират своите политики, съобщи премиерът.

Минималната работна заплата в страната е увеличена с почти 20% и стана 933 лева. До края на месец февруари ще бъдат актуализирани и заплатите в държавната администрация, а актуализацията ще важи от 1 януари т.г. Значително увеличен е пакетът от социални помощи чрез увеличаване на линията за бедност, предоставяне на допълнителни средства за закрила и за подпомагане на децата, припомни Денков.

banner

По думите на министър-председателя значително са увеличени и средствата за здравеопазване.

„Финансирането на инвитро процедурите е увеличено с 20%, дават се и допълнително 15 млн. лева за скрининг за репродуктивното здраве. Увеличение с 50% има и на размерите на еднократната помощ при бременност и раждане. Учебниците стават безплатни, за първи път, до 12-и клас по всички основни предмети“, уточни премиерът Денков. Той увери, че правителството продължава и политиката по изграждане, реконструкция и надстрояване на детски градини и училища. „Детските градини остават безплатни, както решихме през 2022 г., което позволява децата да се включат в най-ранна възраст в образователния процес“, коментира още той.

„Трябва да отбележим и новия начин, по който ще бъдат реализирани капиталовите разходи от министерствата и общините, чрез проекти, които са обявени прозрачно. Тяхното изпълнение ще може да бъде проследявано чрез налични публични информационни системи“, допълни Денков.

Премиерът Денков подчерта, че това са само част от мерките, с които се подпомага развитието на икономиката, подобряването на живота на хората, с фокус върху децата и техните родители, без да се застрашава по никакъв начин фискалната стабилност на държавата.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!