Тазгодишният юли е бил най-горещият месец от 1880 г., когато започва да се изготвя световната статистика на температурните рекорди. Това сочат данни на НАСА, предаде БТА.

Миналият месец е бил с 0,24 градуса по Целзий по-топъл от всеки друг юли в данните на американската космическа агенция, казват учени от Института за космически изследвания “Годард” на НАСА.

Юли 2023 г. е бил с 1,18 градуса по Целзий по-топъл от средните температурни показатели за периода между 1951 и 1980 г., съобщиха от НАСА.

banner

“Данните на НАСА потвърждават това, което милиарди хора по света буквално усетиха: температурите през юли 2023 г. го превърнаха в най-горещия месец в историята”, заяви ръководителят на НАСА Бил Нелсън. “Науката е ясна. Трябва да действаме сега, за да защитим общностите и планетата ни; тя е единствената, която имаме”.

Особено горещи бяха части в Южна Америка, Северна Африка, Северна Америка и Антарктическия полуостров, където се наблюдаваше повишение на температурите с около 4 градуса по Целзий над средните, допълват експертите на НАСА.

Данните на космическата агенция на САЩ показват, че петте най-горещи месеца юли от 1880 г. насам са се случили в последните пет години.

Директорът на института “Годард” Гавин Шмид казва, че затоплянето на Земята се дължи предимно на причинените от човека емисии парникови газове. “И това повишаване на средните температури подхранва опасните екстремни горещини, които хората изпитват”, обяснява Шмид.

Високите температури на морската повърхност допринесоха за рекордното затопляне през юли, а анализите на НАСА показват особено високи показатели в източната част на Тихия океан – доказателство за метеорологичното явление, известно като Ел Ниньо, започнало през месец май, отбелязва ДПА.

Феномени като Ел Ниньо или Ла Нина, които затоплят или охлаждат Тихия океан, могат да допринесат за годишната променливост на глобалните температури. НАСА очаква да види най-голямото въздействие на Ел Ниньо през февруари, март и април 2024 г.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!