Втори български пилот e завършил основния курс за усвояване на изтребител F-16, съобщава БНР.

Обучението му се проведе в базата на Националната гвардия на САЩ в Тусон, Аризона.

До момента осем български пилоти се намират на различен етап от обучението си. Съгласно първия договор за изтребителите Съединените щати трябва да обучат 14 летци.

banner

България очаква първия самолет F-16 през 2025 г. През декември компанията производител обяви, че сглобяването на изтребителя е започнало.

Страната ни плати над 2 милиарда лева за осем изтребителя, които трябваше да получим през 2023 г.

Освен това България плаща разсрочено още осем самолета, като се очаква цялата ескадрила да е в оперативна готовност в периода 2029-2030 г.

До тогава Министерството на отбраната се опитва да удължи ресурса на сега използваните самолети МиГ-29. Наскоро беше обявена обществена поръчка за двигатели в размер на 26,4 милиона лева с включен ДДС. Ако тя бъде неуспешна, се обмисля вариант за ремонт на сега съществуващите у нас или в други държави.

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!