През следващите няколко седмици може да започне второ нападение над Купянск. В момента руски части активно се придвижват към този областен център на Харковска област и всъщност вече са получили възможност да атакуват разположените тук позиции на украинската армия с помощта на танкове и противотанкови ракетни комплекси.

Въоръжените сили на Украйна също съобщават за сериозното напредване на украинската армия, публикувайки карти, на които селището Синковка вече е напълно контролирано от руските войски, а така наречената „сива зона“ се простира почти до покрайнините на Купянск, пишат чуждите агенции.

Активното настъпление на руските войски стана възможно поради факта, че повечето от концентрираните тук украински части бяха прехвърлени близо до Бахмут. Съдейки по факта, че Купянск никога не е бил укрепен от украинските сили, има спекулации, че руските военни ще могат да установят контрол над Купянск още следващия месец.

banner

Не е известно колко голяма е групировката на руската армия в купянското направление. Въпреки това, като се има предвид, че многобройните контраатаки на въоръжените сили на Украйна са успешно отблъснати, ситуацията тук е много плачевна за украинските войски.

Руските войски неуспешно напреднаха по Купянски, Бахмутски, Авдеевски, Мариински и Миньорски направления, но не оставят и опитите да превземат град Бахмут, пише УНИАН.

„В купянската и лиманската посока врагът неуспешно се опита да пробие отбраната на нашите войски. За пореден път бяха подложени на артилерийски обстрел редица населени места по линията на бойното противопоставяне, а именно седем населени места в Харковска област и Новогоровка, Невское и Белогоровка – Луганск. Окупантите неуспешно се опитаха да настъпят в посока Гряниковка, Верхнекаменски и Спорен“, се казва в оперативната информация на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна към 18:00 часа.

В Бахмутското направление, както беше отбелязано, руснаците не спират опитите си да превземат град Бахмут, където продължават постоянните позиционни битки. В същото време украинските защитници отразиха вражески атаки в районите на селата Клешчиевка и Ивановское. По-специално Орехово-Василевка, Зализнянское, Бахмут, Григоровка, Ивановское Донецка област бяха подложени на вражески обстрел.

В Авдеевското, Мариинското и Рудното направление, както съобщава Генералния щаб, врагът е извършил неуспешни настъпателни действия в посока на населените места Каменка, Невелское, Авдеевка и Марьинка на Донецка област. По-специално Каменка, Авдеевка, Водяне, Красногоровка, Маринка, Угледар в Донецка област бяха подложени на вражески обстрел.

“В запорожското и херсонското направление врагът се отбранява. На обстрел са подложени осем населени места в Запорожка област, Времевка в Донецка област, Добра Надя – Днепропетровск, както и 11 населени места в Херсонска област”, се казва в доклада.

Както съобщи УНИАН, секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Алексей Данилов заяви, че военното командване, представлявано от главнокомандващия Валерий Залужни и главнокомандващия на Сухопътните войски Александър Сирски, потвърждава целесъобразността на по-нататъшната защита на Бахмут.

Институтът за изследване на войната стигна до заключението, че руските сили напредват слабо в Бахмут и офанзивата на ЧВК Вагнер вероятно наближава кулминацията си.

Въоръжените сили на Украйна претърпяха катастрофални загуби в резултат на неуспешна контраатака в района на Червонопоповка, пишат чужди медии.

В хода на опит на въоръжените сили на Украйна да сменят контрола над малкия регион, украинската армия претърпя катастрофални загуби. Както се оказа, руските военни са били напълно подготвени за нападение от страна на украинската армия и затова са използвали потенциала за удар по настъпващите украински войски.

На представените видеокадри можете да видите контраатаката на украинската армия край село Червонопоповка (ЛНР). На видеозаписи можете да видите, че украинските войски се опитват да извършат масирана атака с окупация на отбранителна линия. Въпреки това, само в резултат на няколко точни удара, украинската армия загуби цяла част – последната така и не достигна отбранителната линия на руската армия.

Експертите отбелязват, че контраатаките, извършвани на открити площи, почти винаги са придружени от изключително големи загуби и в този случай такива видео кадри са отлично потвърждение за това.

Днес, благодарение на активното настъпление на руската армия, въоръжените сили на Украйна успяха да се изтласкат към Торск, а в посока Купянск боевете вече се водят само на няколко километра от областния център на Харковска област.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!