Destiny

Една от банките у нас ще предлага кредити за бизнеса от понеделник

Една от банките у нас ще започне да предлага гарантирани от Българската банка за развитие (ББР) кредити в подкрепа на бизнеса, съобщиха от ведомството. От програмата за портфейлни гаранции ще може да се възползват микро-, малките и средни предприятия, пострадали от пандемията с коронавируса.

Схемата е с капитал от 500 млн. лв., като ББР ще гарантира до 80% от главниците по кредити в размер до 300 хил. лв. От програмата ще могат да се възползват компании, които отговарят на критериите за микро- малки и средни предприятия, напомнят от банката. Това означава, че фирми с над 250 души персонал или годишен оборот над 97. 5 млн. лв. не могат да участват по схемата.

В нея ще може да се включват и стари кредити, като задължително условие е да няма просрочие над 90 дни за последната година.  Предвижда се гратисен период за новоотпуснатите кредити, който ще позволява да не се плащат вноски по главниците и/или лихвите до 3 години.

Всички кандидати ще трябва да отговарят на поне едно от редица условия, като спад в оборота за първото тримесечие на 2020 г. спрямо същия период на 2019 г., отменени договори за износ или прекратени доставки от внос от началото на годината, затворили производствени съоръжения и офиси, и други.

Първата банка, която ще отпуска тези кредити, ще е Българо-американската кредитна банка (БАКБ). Тя ще приема документи на кандидати от понеделник – 1 юни.

Banner 468 x 60 px