Destiny

Без катаджии от Пловдив до София по "Тракия", опасват магистралата с камери

Най-натовареният пътен участък в България - магистрала “Тракия” от София до Пловдив, да е без пътни полицаи, а нарушителите да се регистрират от камери. С тях може да се следят скорост на движение и поведение на водача, наличие на “Гражданска отговорност”, технически преглед и други. Това и още много предложения са в анализа за състоянието на пътната безопасност в България.

Подобен документ се изработва за първи път у нас, заяви пред “24 часа” Малина Крумова, председател на Държавната агенция “Безопасност на движението по пътищата”. Анализът препоръчва да се продължи с поетапно обезпечаване на основните пътни артерии с автоматизирани технически средства и системи за контрол, като се предлага финансирането да е от Фонд за безопасност на движението.

Камери били нужни и в градовете, за да се контролират скоростта, неправилното паркиране, движението в бус лентите. През 2018 г. в България са регистрирани 6684 катастрофи с пострадали хора - 611 загинали и 8466 ранени. 5,3% от произшествията са станали на общински пътища, 31,9 на сто – по републикански, а найголемият процент – 62,8, са в градска среда.

Анализът отчита, че по-голямата част от произшествията се случват в границите на населените места и по общинската пътна мрежа.

Процедурите по пътна безопасност като одити и инспекции, валидни за републиканската пътна мрежа, оставали извън полезрението на общинските администрации и затова се преапоръчва прилагането им да се разшири.

Banner 468 x 60 px