България е страната в Европейския съюз с най-висок дял на смъртни случаи, дължащи се на сърдечно-съдови заболявания – 61% от всички починали, сочат данните на Евростат.

Наскоро Европейската агенция по безопасност и здраве при работа излезе с публикацията на тема: “Преодоляване на връзката между психосоциалните рискове на работното място и сърдечносъдовите заболявания: по-малко стрес за здраво сърце!”. В пандемията Covid-19 стана ясно, че работата от вкъщи, така нареченият хоум-офис, също причинява стрес на работното място.

От КНСБ, които също периодично алармират за проблема, напомниха, че дългите часове работа – над 55 часа седмично, водят до повишен риск от инсулт в сравнение с работещите по-малко. По-голям риск от сърдечно-съдови заболявания има и за хората, които работят над 5 години на смени. Данните показват още, че нощият труд е вреден труд.

banner

От КНСБ за пореден път обръщат внимание на това, че неблагоприятните психосоциални фактори на работното място, комбинирани с повишено ниво на стрес, влияят отрицателно на сърдечно-съдовата система. Заболяванията, свързани със сърцето и кръвоносните съдове, могат да доведат до инсулт и да завършат с фатален край.

Не на последно място сърдечно-съдовите заболявания водят до високи разходи за лечение и натоварват здравната система, повишават дните болнични, което от своя страна намалява производителността на работната сила, предава БНР.

Националният секретар на КНСБ по безопасни и здравословни условия на труд Александър Шопов обясни, че когато сме под прекомерен натиск и чувстваме, че няма да се справим в срока, поставен от работодателя, или липсва подкрепа от колеги и приятели, може да се стигне до ситуация, в която сме изложени на висок риск от разболяване.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!