Destiny

Търговските вериги предлагат отлагане на мерките до 21 ноември

Търговските вериги искат спешна среща със здравния министър и предлагат да се фиксира разумен срок за изпълнение на разпорежданията в заповедта - например до 21 ноември 2021 г. Това става ясно от открито писмо на Сдружението за модерна търговия до Стойчо Кацаров.

В рамките на този период, заедно със стриктното спазване на предложените ограничения в Доклада на Главния здравен инспектор от 8 кв. м на 1 човек, предлагаме и възможност за отваряне ваксинационни пунктове на паркингите на големите търговски вериги при осигуряване необходимото съдействие от страна на здравните власти. Предлагаме сертификатът за антитела да важи като зелен сертификат, с уточнение на съответния брой и за съответен период. От бранша искат спешна среща със здравния министър и изразяват безпокойството си, че спирането на работа на много търговски обекти и излизането в неплатен отпуск на близо 200 000 души е сред другите сериозни проблеми, които в средносрочен план има потенциал да доведат след себе си още по-сериозни последствия. Бихме искали да подчертаем, че е неприемливо мерки, касаещи търговията на дребно, която е вторият най-голям работодател в страната, да не се съгласуват с представители на сектора.

В настоящия си вариант заповедта крие опасност от задълбочаване на здравната криза, поставя пред обективна невъзможност търговците да организират тестването и ваксинирането на служителите в рамките само на един ден и с това поставя пред риск тяхната работа, се казва още в писмото на сдружението.

Относно мерките търговците пишат още, че разбират основната цел да се стимулира населението да се ваксинира и да отслабне натиска върху здравния сектор, но по този начин има риск да видим точно обратния ефект от тези мерки:

- първо, защото пунктовете за ваксинация и тестване няма да могат да поемат очаквания наплив от хора

- пренасочването на човекопотока към малки по размер търговски обекти (по-малки от 300 кв. м) ще доведе до допълнително нежелано струпване на хора и по този начин увеличаване броя на заразените.

Всичко това ще постави под още по-голям натиск здравната система през идните седмици.

Banner 468 x 60 px