Семействата на над 85 000 деца, записани в първи и осми клас или продължаващи обучението си във втори, трети и четвърти клас, ще получат половината от еднократната помощ за ученици до края на август. Това съобщиха от Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

Втората част се изплаща след започване на втория срок, ако детето продължава да учи. Размерът на помощта за учебната 2023/2024 г. беше определен на 300 лв. със Закона за държавния бюджет, който влезе в сила от 1 август.

Първите плащания, които са по заявленията на родителите, подадени до края на месец юли, вече стартираха заедно с изплащането на другите видове помощи за август.

banner

„Благодарение на приетото по предложение на Министерството на труда и социалната политика изменение в Закона за семейните помощи за деца, за учениците, продължаващи обучението си във втори, трети и четвърти клас, не се изисква вече удостоверение от училището, че са записани в съответния клас. Всички подадени до момента заявления, към които е липсвало такова, се преразглеждат по служебен път“, припомнят от министерството.

За учениците от първи и осми клас остава изискването за представяне на удостоверение от училището, че са записани в съответния клас, за да бъде изплатена помощта преди началото на учебната година. В случай че не бъде представено удостоверение, сумата за първия срок ще бъде изплатена след започване на учебната година, тъй като Агенцията за социално подпомагане получава по служебен път данните за записаните за съответната учебна година ученици най-рано на 5 октомври.

Заявления за еднократна помощ за ученици се подават до 15 октомври.

През декември миналата година Агенцията за социално подпомагане съобщи, че близо 100 000 семейства на деца, записани в първи и осми клас за учебната 2022/2023 г., са получили право на предвидената еднократна помощ от 300 лева.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!