Destiny

Пловдивският окръжен съд безмилостен към пиян полицай, убил човек в катастрофа с бясна скорост

Пловдивският окръжен съд остави без уважение молбата за условно предсрочно освобождаване на лишения от свобода Н. Е. 

В момента  той изтърпява наказание лишаване от свобода в размер на две години, при първоначален общ режим,  наложено му с влязла в законна сила на 22 март 2011 г. присъда, постановена от Окръжен съд – Пловдив, за това, че на 30 август 2009 г. в гр. Пловдив при управление на МПС е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на едно лице, като деянието е извършено в пияно състояние, с концентрация на алкохол в кръвта – 1,59 промила - престъпление по чл. 343, ал. 3, предл. 1, алт. 1, б. Б, предл. 1, във вр. с ал. 1, б. В, във вр. с чл. 342, ал. 1 от НК.  

         Присъдата, с която е осъден Н. Е., е влязла в законна сила на 22 март 2011г. Наложеното наказание лишаване от свобода не е било приведено в изпълнение поради това, че се е отклонил от правосъдие на територията на република България и е заминал за Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия. След задържането му въз основа на издадена Европейска заповед за арест на Окръжна прокуратура Пловдив, съдебните власти в Обединеното Кралство са разрешили предаването му на българските съдебни власти, което е станало близо седем години след влизане на присъдата в законна сила - на 28 септември 2018г. Лишеният от свобода е постъпил в Затвора - Пловдив на 1 октомври 2018 г., като впоследствие е преведен в Затворническото общежитие  „Смолян“.

 Към датата на влизането в сила на съдебния акт неизтърпеният остатък от наложеното наказание се явява в размер на шест месеца и един ден. 

Пловдивският окръжен съд намери,че не е обективирано в пълен обем съдържанието на понятието „поправяне“ в поведението на Н. Е., по чиято молба е инициирано производството за условно предсрочно освобождаване. За подобен извод може да се говори, когато осъденият с трайното си поведение е показал,че се е поправил и превъзпитал и е осъзнал престъпния характер на деянието си.

 Изтърпяно е фактически повече от една втора  от наложеното  наказание лишаване от свобода, но не са  налице достатъчно убедителни и категорични доказателства, че целите на наказанието спрямо осъдения са постигнати в пълен обем. Съдът прие, че следва да продължи корекционната дейност  с осъдения, като се насочи вниманието на органите, които работят с него, към осъзнаване на причините за правонарушението, мотивите за поведението и поемане на отговорност за собственото криминално поведение и вредите от същото. Към настоящия момент не може да се направи положителен и обоснован извод за цялостно поправяне на осъдения в целения от закона смисъл.

Определението на Окръжния съд е потвърдено от Апелативен съд – Пловдив, който изцяло споделя мотивите, с които е оставена без уважение молбата за предсрочно условно освобождаване на лишения от свобода Н. Е.   

Съдебният акт е окончателен и не подлежи на протест и обжалване.       

 

 Н. Е. /тогава служител на МВР/  е осъден на две години  лишаване от свобода при първоначален общ режим и е лишен от право да управлява МПС за срок от 5 години с влязла в сила присъда на Пловдивския окръжен съд. Той е наказан за това, че на 30 август 2009 г. в гр. Пловдив, в района на кръстовището на бул. „Пещерско шосе“ и ул. „Момина сълза“, при управление на МПС – лек автомобил „Ауди“, със скорост над 120 км/ч е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на Р. Н. Пострадалият таксиметров шофьор починал на 13.11.2009 г. 

Престъплението е извършено в пияно състояние, с концентрация на алкохол в кръвта на подсъдимия 1,59 промила на хиляда – престъпление по чл. 343 ал.3 предл. 1, вр. чл. 342 ал.1 от НК. Със същата присъда Никола Е. е осъден да заплати на съпругата  и на малолетната  дъщеря на починалия Р. Н. по 100 000 лева на всяка от тях. Делото е било разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие и съгласно тогава действащия закон съдът е бил длъжен да наложи наказание под минимума.

Осъденият се е укрил и е обявен за общодържавно издирване. Не е намерен в страната, което е наложило Окръжна прокуратура – Пловдив да издаде Европейска заповед за арест. 

 

Banner 468 x 60 px