ВКС потвърди присъда на Пловдивския апелативен съд за убийство

Върховният касационен съд остави в сила присъда на Пловдивския апелативен съд, с която на подсъдимия Г. Д. е наложено наказание от 8 години и 6 месеца лишаване от свобода.

Той е признат за виновен първо от Пазарджишкия окръжен съд и осъден на 7 години и 6 месеца лишаване от свобода за това, че на 7. 08. 2020 г. в с. Сестримо е причинил умишлено на М. Д. тежка телесна повреда, от която по-късно пострадалият е починал. Със същата присъда подсъдимият е признат за виновен и по обвинение за незаконно притежаване на боеприпаси, за което е осъден на 3 години и 6 месеца. Съдът е постановил да изтърпи най-тежкото от двете наказания, а именно 7 години и 6 месеца лишаване от свобода.
Двамата мъже и други техни съселяни заедно отглеждали овцете си. На въпросната дата вечерта, докато заедно дояли овцете, подсъдимият попитал пред всички М. Д. дали ще дойде на работа на сутринта и след като чул, че пострадалият е ангажиран, му се развикал и го обиждал. Когато М. Д. си тръгнал подсъдимият го последвал, настигнал го и го пребил на пътя. Пострадалият едва се прибрал пеша у дома. Близките му извикали линейка на следващия ден. След преглед той бил приет по спешност в болница, където въпреки направената операция и приложеното лечение, на 13.08.2020 г. М. Д. починал.
Подсъдимият и майката на пострадалия обжалват пред Апелативен съд – Пловдив, който преквалифицира деянието от причиняване на тежка телесна повреда в причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена телесна повреда. Апелативните съдии налагат на Г. Д. наказание от 8 години и 6 месеца лишаване от свобода и потвърждават присъдата в останалата й част.
Върховните съдии намират, че апелативния съд е изпълнил стриктно задължението си да провери правилността на атакувания съдебен акт относно извършеното от подсъдимия посегателство срещу личността, като е подложил на собствен внимателен анализ доказателствата и средствата за тяхното установяване.
Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване или протест.

Banner 468 x 60 px