Головата машина на “Наполи” Виктор Осимен е футболистът, чиято цена се е повишила най-много през тази година.

Нигерийският стрелец вече е оценен на 120 млн. евро според сайта transfermarkt.

След края на трансферния прозорец от популярния портал излязоха с информация за пазарната стойност на играчите. Разбира се, голяма част от изброените футболисти преминаха в други клубове срещу по-висока сума от оценената. Осимен е вдигнал цената си с 50 млн. евро от началото на 2023 г.

banner

Вторият, увеличил най-много цената си, е познат на половин България. Става дума за нападателя на съперника на “Левски” в плейофа за Лигата на конференциите “Айнтрахт” (Фр) – Рандал Коло Муани. Френската звезда вкара за равенството 1:1 със “сините” в София.

Коло Муани вече е оценен на 80 млн. евро. Цената му е нараснала с цели 43 млн. евро за годината. Увеличението в проценти пък е още по-стряскащо – 116,2%. Иначе френският тим плати с 15 млн. евро повече от оценката на transfermarkt за правата на Муани.

Новото попълнение на “Челси” Мойсес Кайседо пък е третият, вдигнал най-много цената си. Халфът премина при “сините” от Лондон срещу рекордна за Великобритания сума от 133,5 млн. евро. Трансферният портал обаче е оценил еквадореца на 75 млн. Само за миналия сезон той е вдигнал цената си с 37 млн. – близо 100% спрямо предходната кампания.

Цената на Едуардо Камавинга от “Реал” (М) пък вече е 85 млн., което му отрежда 4-ото място. През лятото на 2022 г. пазарната стойност на полузащитника на кралския клуб е 50 млн.

19-годишният Алехандро Балде от “Барселона” е №5 в класацията. Той повишава цената си с колосалните 233% за една година. Младият играч на каталунците е оценен на 50 млн. евро. А само преди сезон цената му била с 35 млн. надолу.

Мануел Угарте също прави сериозен скок. Новото попълнение на “Пари Сен Жермен” увеличава стойността си до 50 млн. евро, или с 32 млн. спрямо началото на година.

Футболистите, които допълват топ 10, са: Винисиус от “Реал” (М) – увеличение от 30 млн. евро, капитанът на “Арсенал” Мартин Йодегор (30 млн.); Антонио Силва от “Бенфика” (30 млн.) и новото попълнение на “Манчестър Юнайтед” Расмус Хойлунд (30 млн.). Последните двама увеличават стойността си с 200% от началото на годината.

За разлика от големите първенства в т.нар. роден елит увеличението на цените на играчите е нищожно

Най-голям скок в цената си прави един от новите в ЦСКА Матиас Фаетон. Нападателят се отличи с няколко важни гола за родината си Гуадалупе в турнира за Златната купа на КОНКАКАФ. А през първата половина на годината нижеше голове на френския “Гренобъл”. Така цената му се увеличава с 600 хил. евро и вече е оценен на 1,5 млн. евро.

Бърнард Текпетей от “Лудогорец” е №2 по повишаване на пазарната си стойност. Новият капитан на разградчани добавя още 500 хил. към цената си спрямо миналата година. И така вече струва 5,5 млн. евро – най-скъпият играч в т.нар. роден елит.

Третото място е за друг чужденец от третия гранд у нас – “Левски”. Панамският бранител на “сините” Хосе Кордоба също увеличава цената си с половин милион евро. Стойността му вече според transfermarkt е 3 млн. евро. Още 7 футболисти вдигат оценката си с 500 хил. евро, или милион лева. Това левскарите Андриан Краев, Уелтън и Роналдо, Сонко Сундберг и Якуб Пьотровски от “Лудогорец”, Антоан Бароан от “Ботев” (Пд), както и нападателят на ЦСКА Дюкенс Назон.

Най-скъпо оцененият българин, който играе в родното първенство, пък е Антон Недялков. Неговата цена е 3 млн. евро. Бранителят на “Лудогорец” обаче не е играл от началото на календарната година заради контузия и едва ли някой клуб би извадил тази сума за него.

Голмайсторът от миналия шампионат и лидер на ЦСКА 1948 Ивайло Чочев пък е оценен на 2,8 млн. евро. Неговата стойност се покачва с 300 хил

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!