Тази вечер от 18.00 ч. в Регионален етнографски музей – Пловдив ще бъде открита изложбата „Нишки сплитам и оплитам, радост и тъга преплитам“ (Магия и магичност в българската народна култура), която ще ви пренесе в един загадъчен и тайнствен свят. Проектът е част от програма „Наследство 2023“ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Магията съпътства делниците и празниците на хората още от праисторическите времена. Тя е съвкупност от действия и обреди, правени с вярата, че чрез определени средства и начини, човек е способен да въздейства върху себеподобните, животните и природата. Владеят я хора, свързани със свръхестествените сили: магьосница, билкарка, вражалица, мамница. Те по различен начин влияят върху живота и смъртта. Вярва се, че магьосниците използват „тайното“ знание за добро или за лошо, могат да помогнат или да навредят на хората.

Магията на българина е в силата на духа му, преодолял векове изпитания и във вярванията му, устояли на времето.

banner

Изложбата представя различните лица на магията, магичната сила на растенията и тяхната употреба. Разкрива ритуали, обичаи, персонажи и предмети, играли важна роля в ежедневието на предците ни. Благодарение на илюстрациите на пловдивската художничка Дафина Терзиева всеки, посетил изложбата може да се доближи повече до техния свят. Чудни са поверията за различните магии – как да свалим месечината, да превърнем човек в животно, да се предпазим от змей или да ни заобича любим човек…

Заповядайте днес в 18.00 ч. в РЕМ – Пловдив, за да станете част от вълшебното преживяване на изложбата „Нишки сплитам и оплитам, радост и тъга преплитам“. За откриването на изложбата домакините са подготвили и изненади, с които всички посетители ще се почувстват специални и ще усетят магията на звука.

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!