Даниел Лорер заедно с румънски и гръцки евродепутати предложиха да се премахне контролът по сухопътните граници между България, Гърция и Румъния.

Балканските политици написаха съвместно писмо до гръцкия министър на имиграцията и убежищата Димитрис Кайридис.

В писмото българският депутат Даниел Лорер, румънските евродепутати Дачиан Чолош и Влад Георге и гръцкият евродепутат Георгиос Кирцос настояват Кайридис да отправи предложението по време на неформалната среща на министрите на правосъдието и вътрешните работи на ЕС, която ще се проведе днес, 25 януари.

banner

В съвместното писмо четиримата високопоставени политици представиха на вниманието на министър Димитрис Кайридис няколко аргумента за бързото премахване на контрола по границите:

•На първо място, от 2011 г. Европейската комисия систематично повтаря, че България и Румъния са готови за пълноправно присъединява към Шенген;

•Второ, Европейският парламент издаде множество резолюции и доклади, подкрепени с абсолютно мнозинство от Камарата, с които призовава за пълно присъединяване към Шенген;

•На трето място, представители на гръцкия туризъм и ХОРЕКА сектора настояват за премахване на контрола по сухопътните граници, за да се улесни пътуването на румънски и български туристи към Гърция. Това би било важен фактор за икономическото развитие на страната, особено в северните части на Гърция, при условие, че сухопътната граница бъде напълно отворена преди летния сезон;

•Четвърто, в момента контролът на сухопътните граници между трите страни, които официално са в Шенгенското пространство, все още носи огромни загуби на транспортните компании и туристите по отношение на пътни разходи, финансови загуби и време. Това е фактор, който не може да бъде пренебрегнат в контекста на икономическата криза и безпрецедентна инфлация.

•Пето, махането на граничния контрол, незабавно би подобрило екологичните параметри на въпросните зони, като по този начин би допринесло и за целта на ЕС за намаляване на вредните емисии и замърсяването на въздуха.

Четиримата политици смятат, че „бързото и решително прилагане на предложението ще увеличи съществуващото взаимно доверие между трите държави членки и ще повиши ефективността на сътрудничеството в рамките на ЕС. Предложението отговаря на нуждите на гражданите и е тяхна отговорност да преодолеят трудностите и да осигурят на гражданите на трите страни максимални ползи, основани на добросъседски отношения.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!