Министър Банов обеща отваряне на концертните зали скоро и повече пари за актьорите

Предстоят ми разговори с премиера, с щаба и с министъра на здравеопазването за поетапно отваряне на залите за сценичните изкуства. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ министърът на културата Боил Банов. 

„Нещата по друг начин изглеждат вече. Сроковете за връщането на хората в залите ги определят данните за броя на заразените. Ще има епидемични мерки, ще е намален броят на зрителите, но нещата тръгват към своето нормализиране“, добави той.

Министърът сподели, че за него е било огромно удоволствие да наблюдава как българите, вчера са се тълпели пред паметниците на Кирил и Методий в цялата страна без да бъдат организирани.

„24 май е най-съкровения и най-безспорния български празник. Науката и сърцата ни го доказват“, добави той.

„Всеки може да преписва историята ни и да използва буквите ни, но същността на делото на Кирил и Методий е тук в България. Тази гордост много хора искат да я споделят. Нека, но това е най-истинският български празник!“, коментира Банов.

Той пожела на българите да запазят своя дух. „Тежко беше заради COVID-19 и ограниченията. Духът на много от хората на изкуството се понижи, защото имахме усещането, че животът много трудно ще се възстанови, че дълго време ще продължат мерките“, заяви министърът. 

Хората на изкуството трябва да имат висок дух, за да поведат отново българският народ напред и нагоре, добави той.

„Нашата подкрепа е свързана с това да дотираме актьорите, тъй като ще има по-малко зрители. 7,5 млн. лева са отпуснати допълнително за култура заради COVID-19.  Ситуацията е трудна и нелепа за всички. Мярката за подпомагане на тези, които са с доход до 1000 лева на месец, е силно работеща“, изтъкна Банов. 

„Много хора се възползваха от нея. Имахме изненада, свързана с това, че голяма част от нашите творци не се осигуряват, не подпомагат на пенсионерите сега, което означава, че след като остареят, няма кой да подпомогне и тях, но с помощта на НАП и на социалното министерство намерехме начин да им помогнем с т.нар. творчески стипендии“, добави той.

Утре ще има решение за танцовите зали, съобщи министърът. 

Той съобщи, че ще бъде наложена максимална глоба за надупчването на сградата на Софийския университет заради поставянето на климатици. С около 30 000 лева ще бъде глобен университета. Тези промени са направени в разрез със Закона за културното наследство, коментира министърът.

По фасадата на сградата , която е паметник на културата, се появиха дупки за поставяне на нови климатици, сигнализираха през април граждани. Тогава  от „Алма матер“ обясниха, че ремонтните дейности са част от ежегодно изготвян план за поддръжка на сградите паметници на културата, стопанисвани от ВУЗ-а, сред които и Ректоратът.

Banner 468 x 60 px