Destiny

АГ отделението в карловската болница ще продължи да работи

Споразумение между НЗОК и БЛС гарантира, че проблеми, подобни на възникналите в АГ отделението в общинската болница в Карлово, ще бъдат решавани в бъдеще в полза на лечебните заведения, пише БГНЕС.

АГ отделението, което обслужва район с около 100 000 души население с присъединените към Карлово общини и в което миналата година са се родили 375 бебета, ще продължи да работи, 12-те клинични пътеки остават. Формалната причина за решението да бъде затворено отделението бе взето от РЗОК-Пловдив заради неизпълнено изискване там да има двама анестезиолога на щат, а то има само един. Макар че дежурствата се поемаха почасово от други анестезиолози, включително и от други населени места, решението бе за затваряне. То беше оспорено от община Карлово и Административен съд-Пловдив се произнесе да не се изпълнява.

С мисълта за последващи обжалвания от страна на РЗОК, карловци протестираха пред болницата. Вариантът, който им се предлагаше, особено за родилките – да пътуват до Пловдив, не беше приет изобщо. Най-далечната точка на общината е Клисура, разстоянието оттам до областния град е 85 км, от Карлово до Пловдив са 60, това си е реална предпоставка за риск.

Banner 468 x 60 px