След агресия във влака София - Пловдив: Железничарите настояват за транспортна полиция

БДЖ започна вътрешна проверка, след като пътник без билет напада кондукторка във влака София - Пловдив. От синдиката на железничарите настояват да има транспортна полиция.

Инцидентът се случва в района на гара Стамболийски. Става въпрос за мъж, който се е качил без превозен документ във влака, а също така пушил. Служителката е направила забележка на мъжа и това е предизвикало агресията му. Той е ударил жената по лицето, а след това е слязъл на гарата в Пазарджик и избягал.

„Хората ни са обучени как да се отнасят и да могат психологически да въздействат, но има хора, при които няма как. Кондукторката си е вършила служебните задължения. Освен да се обадим на 112 и да избягваме конфликти, друго не можем да направим. Граждански арест означава саморазправа. Ние нямаме права да задържаме“, каза Петър Бунев, съпредседател на синдиката на железничарите към КНСБ.

Крайно време е да се замислят законодателят и управляващите дали не трябва да се върне транспортна полиция в БДЖ, смята той.

„Кореспондира се с полицията, но явно и там има кадрови проблеми и хората не достигат. Не могат да се осигурят екипи за всеки един влак, но винаги са вадени проблемни влакове, които се подават на полицията. Най-добрият вариант ще бъде да има хора, които пряко отговарят за този транспорт, защото е много по-специфичен. Почти безконтролно могат да се качват пътниците“, допълни Петър Бунев.

По думите му случаи на агресия във влака има, но хората не трябва да се страхуват да пътуват.btv

Banner 468 x 60 px