Президентът Румен Радев съобщи днес, че България ще настоява за по-големи обезщетения от ЕС за българските земеделци, засегнати от търговията с украинско зърно. Напълно разбираме необходимостта да предоставяме транспортни коридори за износ на селскостопанска продукция от Украйна към трети страни, посочи той пред български журналисти в Брюксел след края на заседанието на Европейския съвет.

По неговите думи износът на зърно от Украйна не трябва да води до изкривяване на българския пазар и до увреждане на интересите на нашите селскостопански производители. Има целева помощ за 56 млн. евро, от които България получава 16 милиона евро, отбеляза той по повод осигурената досега от ЕС подкрепа за най-засегнатите страни в близост до Украйна. Това съвсем не е достатъчно, затова заедно с Румъния, Унгария, Словакия и Полша настояхме за много по-голяма помощ, която да съответства на щетите, които търпят нашите земеделски производители. Това ще бъде обект на сериозно разглеждане в ЕС, посочи президентът.

Тези 16 милиона евро в никакъв случай не могат да покрият щетите. Настояваме сумата да бъде много по-голяма и да съответства на вредите, допълни държавният глава.

banner

По повод решенията в ЕС за помощ за Украйна Радев уточни, че България подкрепя Европейския механизъм за укрепване на мира. Благодарение на този механизъм ще модернизираме нашата отбранителна индустрия, да имаме по-голям капацитет, допълни той. Държавният глава отново настоя, че България, заедно с още девет държави, не е част от инициативата за осигуряване на един милион снаряда за Украйна до края на годината. България е част от общата политическа рамка за подкрепа на Украйна заедно с всички държави членки. Всеки, който иска индивидуално, реално да участва в доставката на тези един милион снаряда като обща поръчка за Украйна, отива в Европейската агенция по отбрана и там сключва споразумение, допълни той.

Попитан дали България би изпълнила заповедта на Международния наказателен съд за задържане на руския президент Владимир Путин, президентът Радев отбеляза, че отношенията в момента между държавите от ЕС и Русия не са такива, че да предполагат посещение на президента на Руската федерация. Така че въпросът в момента е безсмислен, обобщи той.

Радев съобщи, че на заседанието на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС България е получила пълна подкрепа и висока оценка за охраната на външните граници. Приключва с бързи темпове уточняването на техническите параметри за европейската помощ за охрана на българската граница, която е изрично указана като приоритет, посочи президентът и изрази очакване изпълнението на съвместния проект с Европейската комисия да започне от април.

Президентът съобщи, че е поставил въпроса за нагнетения в хранилището в Чирен скъп газ. Това е проблем, който имат и на други държави – газ, който в момента е три пъти по-скъп от сегашните цени, отбеляза той. По неговите думи използването на тези количества би означавало да се повишат пазарните цени. По думите на президента се очаква решение на Европейската комисия, за да се осигури помощ на най-засегнатите държави./БТА

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!