Около 45% е увеличението на мигрантския натиск за първите три месеца на тази година, обяви в предаването „Тази сутрин“ по бТВ служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, като уточни, че това са хората, които се опитват да влязат на наша територия.

В същото време задържаните на наша територия са почти с 40% по-малко от предходната година, когато натискът е бил по-нисък, което значи, че ние се справяме значително по-добре, допълни той. Това, че се справяме по-добре, не е моя констатация, сама Европейска комисия го констатира, защото за първи път тя отпуска 600 млн. евро за борбата с миграцията, които основно са насочени към нашата граница, коментира министърът. С тях ще се обезпечат 110 км от границата, които нямат техническо покритие, ще се направи проект, който вярвам, че ще стане модел по отношение на опазването на външните граници, ще се осигури допълнителен щат за гранична полиция и ще се осигурят автомобили.

Иван Демерджиев коментира и доклада на външното министерство на САЩ, който излезе преди дни. „Докладът е интересен. Той не казва нищо ново, но всъщност има едно неразбиране в него. Коментира се, че усилията на правителството не са достатъчни, защото има значителен ръст на разследваните лица и то с по-сериозен статус, но липсват осъдителни присъди и реализиране на тези разследвания. В България съвсем по различен начин са организирани властите и разделението на властите. Изпълнителната власт отговаря за първата част – за разследванията, където се констатира значителен ръст“, каза служебният министър Иван Демерджиев.

banner

Относно данните за произволни арести и жестоко отношение към задържани мигранти, министърът обясни, че тази констатация не е меродавна в момента. Това бяха противозаконни действия – превишаване на правомощията по отношение на гражданите, каза той. „Полицията биеше гражданите – това стана обществено достояние, властите, в това число и прокуратурата, си затвориха очите тогава. Днес същата тази полиция превежда възрастни хора през пешеходна пътека, помага на хората“, отбеляза Иван Демерджиев.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!