Днес е обявена процедурата за оперативен лизинг на два хеликоптера с медицинско оборудване, обучени и лицензирани пилоти за ХЕМС, обяви вицепремиерът и министър на транспорта Христо Алексиев.

Оферти се подават до 4 май, очакванията са в средата на годината България да има спешна помощ по въздуха. Пилотите най вероятно ще са чужди граждани, а медицинските екипи от България.

“Така че когато бъде избран изпълнител, веднага може да се стартира дейността ХЕМС. Това е като цяло идеята и концепцията на държавата. Тази дейност ще бъде безплатна за хората, тя се финансира от държавата. Поръчката е обявена за две години плюс една евентуално, ако се получи някакво забавяне, за да може наистина дотогава България да има ХЕМС и вече като дойдат произведените за Министерството на здравеопазването хеликоптери, просто да преминем към наши хеликоптери. Не можем да чакаме толкова дълго време”, каза Христо Алексиев, предава БНР.

banner

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!