Президентът Радев изрази съболезнования на семейството и близките на Гинка Станчева

Президентът Румен Радев изразява съболезнования на семейството и близките на Гинка Станчева, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Траурната церемония по повод кончината на голямата българска актриса ще се състои днес от 12.00 часа в столичния храм „Св. София“.

Държавният глава откроява в съболезнователния си адрес творческия принос и наследството от роли, с които Гинка Станчева е обогатила българската и европейската културна сцена.

„Гинка Станчева бе изявен творец и личност с неизчерпаем артистичен талант и неподражаемо обаяние“, посочва президентът, като отбелязва силната любов на актрисата към изкуството, изразена чрез нейните въплъщения в театъра и в киното. По думите на държавния глава Станчева е едно от лицата на България, разкрили красотата и богатите културни традиции на родината и народа ни, както и големия принос на българските творци към културата на Европа и света.

Гинка Станчева почина на 4 февруари на 90-годишна възраст. Тя е родена на 15 юни 1932 г. в София. През 1955 г. завършва актьорско майсторство във Висшия институт за театрално изкуство "Кръстьо Сарафов" (ВИТИЗ) в класа на проф. Стефан Сърчаджиев, заедно с Татяна Лолова, Григор Вачков, Хиндо Касимов, Ицко Финци, Досьо Досев и др.

От 1955 г. до 1958 г. играе в Драматичния театър в Благоевград. От 1958 г. до пенсионирането си през 1991 г. Гинка Станчева играе на сцената на Народния театър за младежта (дн. Младежки театър "Николай Бинев"). Участвала е с роли и в спектакли на театър "Възраждане", Театър 199 "Валентин Стойчев". В киното Гинка Станчева изгражда модела на българската филмова звезда. Дебютира още като студентка във филма "Празник" на режисьора Димитър Петров (1955). Участвала е в над 20 филма.

Banner 468 x 60 px