Тримата обвиняеми за причиняване на вреди на "Булгаргаз" са с мярка "подписка"

В основата на започналото разследване срещу бившия енергиен министър Александър Николов, заместника му Данаил Николов и бившият директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов са техни действия миналата пролет, когато Русия поиска природния газ да ѝ бъде плащан в рубли. Това обясни Бисерка Стоянова, говорител на Националната следствена служба, предава БНР.

Тримата получиха обвинения за длъжностни престъпления, като според експертиза щетите от техните действия се изчисляват на над 80 милиона лева.

Александър Николов и Людмил Йоцов са обвинени за умишлена безстопанственост, обясни Стоянова: "Във връзка с това, че е проявено бездействие по осигуряване на навременни и своевременни действия за осигуряване оперативната дейност на "Булгаргаз", тъй като знаете, че това дружество е единственият обществен доставчик и има лиценз за осигуряване на газ на територията на страната".

Обвинението на Данаил Николов е за длъжностно престъпление:

"Във връзка с комуникация и реда на комуникация, извършен между Министерския съвет, като централен орган на изпълнителната власт, и дружеството "Булгаргаз" ЕАД, което е публично предприятие, който е превишил правата си.

Тримата са с мерки за неотклонение "подписка", каза още Бисерка Стоянова.

Banner 468 x 60 px