Росица Матева, ЦИК: Нямаме притеснения за изборите. Ще има хартия, ще има защита. Всичко е наред

Нямаме притеснения, не първи път ще организираме избори след промени в Изборния кодекс. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ говорителят и зам.-председател на Централната избирателна комисия Росица Матева.

Техническата обезпеченост за вота е възложена главно на изпълнителната власт, а въпросът с хартията – на печатницата на БНБ. Органите на ЦИК трябва да бъдат оставени да си вършат работа спокойно. Ще има хартия за изборите, ще има защита, всичко е наред, заяви Матева, цитирана от novini.bg.

Преди измененията от машините се разпечатваше протокол, а сега машинните бюлетини ще бъдат преброявани от секционните избирателни комисии и ще бъде сверяван резултатът. Все още ЦИК не е решила дали началният и финален протокол ще се отпечатва в началото или в края на изборния ден. Целта на тези протоколи е да има още една гаранция, още един контрол, посочи зам.-председателят на ЦИК.

240-те депутатски мандата ще бъдат преразпределени според окончателните резултати от преброяването на населението, които Националният статистически институт обяви на 3 януари. За организацията на изборите служебното правителство е определило 87 млн. лева, уточни Росица Матева.
Много ще се надяваме на отговорността на членовете на секционните избирателни комисии. На практика те са тези, които провеждат изборите. Най-голямата им отговорност е да отразят правилно резултата, спрямо подадените гласове от избирателите, каза още Матева.

Banner 468 x 60 px