Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за Европейската заповед за разследване, внесени от Министерския съвет.

Приемането на законопроекта ще позволи на български съдебни органи да прецизират издаването и изпълнението на европейски заповеди за разследване като инструмент на съдебното сътрудничество по наказателноправни въпроси, се посочва в мотивите. Промените произтичат от необходимостта да се съобрази националното законодателство с решение на Съда на Европейския съюз от 11 ноември 2021 г. и решение на Съда на Европейския Съюз от 16 декември 2021 г.

Според тълкуването на съда в българското законодателство липсват механизми, чрез които засегнатите лица могат да оспорват пред съд в издаващата държава материалноправните основания за издаването на Европейска заповед за разследване, а така също законосъобразността и необходимостта от извършваните действия за събиране на доказателства, както и да искат подходящо обезщетение, в случай че тези действия са били разпоредени или изпълнени незаконно.

banner

Изисква се и прецизиране на разпределението на компетентността между органите, които могат да вземат решение относно издаването на Европейска заповед за разследване в досъдебното производство, което да съответства на компетентността им според националното законодателство да разрешават или да разпореждат действия по събиране на доказателства в тази фаза на наказателния процес.

С предложените промени ще бъде преодоляна практическата невъзможност български съдебни органи да издават или изпълняват Европейска заповед за разследване като инструмент на съдебното сътрудничество по наказателноправни въпроси, което се основава на принципа на взаимно признаване на присъдите и съдебните решения.

С предлаганите допълнения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и в Закона за отговорността на държавата и общините за вреди ще се гарантира, че към процесуално-следствените действия, посочени в европейски заповеди за разследване, по силата на субсидиарното приложение на НПК ще се прилагат правни средства за защита, равностойни на предвидените при сходен национален случай.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!